[РЕЦЕПТ] Ароматична телешка тава со компири и моркови

од Vladimir Zorba

Производи:
1 кг телешко месо за готвење
1 сецкани домати
1 чаша вода
3 лажици брашно
1 коцка од говедска супа
2 лажички шеќер
1 ½ лажички сол
¼ лажичка пиперки
4 моркови, сечени
2 стебленца од целер, сечени
3 компири се сечат на коцки
1 кромид, сечен
1 парче леб се сече на коцки
Подготовка:
Рерната се загрева ба 180 степени. Подгответе сад за печење со масло.

Во голема тава, пржете го месото до добивање кафеава боја. Исцедете го маснотиите и оставете ги настрана. Во сад, се мешаат доматите, водата, брашното, супата, шеќерот, солта и биберот растворени во чаша вода. Промешајте.

Додајте го месото во мешавината. Промешајте. Додадете целер, кромид, компири, моркови и коцки од леб. Пренесете сè во тавата за печење. Печете 2 часа под фолија. По отстранувањето на фолијата, зголемете ја температурата рерната за да ја направите пожешка.

Слични содржини