Рецепт: Мус од кафе и бадеми

од Vladimir Zorba

Фантастично уживање за секој што сака кафе.

Состојки:

– 4 жолчки

– 1 кесичка ванилин шеќер

– 30 гр шеќер во прав

– 1 лажица инстант кафе

– 3 лажици ликер од кафе

– 1 лажица какао

– 50 гр бело чоколадо

– 80 гр мелени бадеми

– 200 мл слатка павлака

Подготовка:

Во мала чинија ставете ги жолчките, ванилиниот шеќер, шеќерот во прав, инстант кафето, ликерот од кафето и какаото.

Изматете ја смесата лесно, но рачно, потоа гответе на пареа, постојано мешајќи, околу пет минути додека кремот не се згусне.

Потоа отстранете го кремот од шпоретот.

Растопете го и белото чоколадо на пареа, додајте во смесата со жолчките и кафето.

На крајот, измешајте ги мелените бадеми и оставете да се изладат.

Изматете ја слатката павлака и лесно измешајте ја во кремот.

Подготвениот крем ставете го во чаши за сервирање и добро изладете го во фрижидер.

Украсете го мусот со шлаг или рендано чоколадо по желба и послужете.

Добар апетит!

Слични содржини