[РЕЦЕПТ] Орео чизкејк

од Vladimir Zorba

Потребни производи:

250 г колачи со бискоти со какао

125 g путер 

250 г маскарпоне

500 мл засладен крем

10 Орео колачиња

100 гр црно или млечно чоколадо

1 желатин

1 ванила

4 суп.л. прав шеќер

Како да се подготвите:

Прво сомелете ги во блендер бисквитите заедно со путерот до добивање на хомогена смеса и го покриваме со неа дното на калапот за торта. Ставаме во фрижидер за 30 минути да се стврдне. Во сад се мати маскарпоне,  шеќер во прав и ванила до  добивање хомогена смеса, а потоа постепено Ставете 400 ml од кремот и продолжуваме да ги матиме додека се добие хомоген крем.

Желатин се меша со вода, потоа е дозволено да се набабри, потоа се топи во водена бања или неколку секунди во микробранова печка. На кремот додадете сецкани Орео колачиња и добро мешајте, а потоа додадете желатин.

Истурете го веќе изладеното тесто бисквит, добро измешајте го, измазнете и оставете го во фрижидерот 3-4 часа.

За чоколадните гурмани, загреваме 100 мл крем, внимавајте да не изврие, го тргаме од оган и додаваме рендано чоколадо. Измешајте додека не се добие хомогена мешавина. Оставете го да се олади на собна температура и потоа истурете врз тоиртата. Оставете уште еден час во фрижидер.

Слични содржини