[РЕЦЕПТ] Печено свинско месо полнето со јаболка и ореви

од Vladimir Zorba

Производи:
5 лажици путер
1 јаболко, излупено, исечено
1 мал кромид, сецкан
1 дршка од целер, сечена
½ чаша сецкани ореви
1 чаша јаболково пире, незасладено
1 и ½ чаши вода
5 чаши лебни трошки
½ кафена лажичка цимет
¼ лажичка сушен лук
Мала лажичка сол
½ лажичка ѓумбир
1 кг  свинско месо
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 170-180 степени. Се топи маслото на врелата плоча на средна температура. Запржете го јаболкото, кромидот, целерот, оревите во него околу 5 минути се додека не омекне.

Измешајте  пире од јаболка, трошки и вода. Додадете го во мешавината на врелата плоча и варете додека дробните трошки  двојно го зголемат волуменот. Зачинете со сол, цимет, морско оревче и ѓумбир.

Се распространува свинското месо. Се мачка целото месо со фил и се прави ролат. Зашијте со конец за побезбедно. Намачкајте го месото со малку путер. Поставете го во сад за печење и печете околу 50 минути во загреана рерна.

Слични содржини