[РЕЦЕПТ] Вегански мафини

од Vladimir Zorba

Производи:
1 лажица јаболков оцет
1 и ½ чаши бадемово млеко
2 чаши брашно
1 чаша шеќер
2 лажички прашок за пециво
Мала лажичка сода
Мала лажичка сол
½ чаша кокосово масло, стопено
1 и ¼ лажичка ванила, течност
Подготовка:
Измешајте бадемово млеко со оцет. Нека остане 5 минути додека прими.

Во одделна голема чинија, помешајте го брашното, шеќерот, солта, содата бикарбона и прашок за пециво. Во посебен сад, измешајте го бадемовото млеко, кокосово масло и ванила со миксер. Се мешаат сувите и влажните состојки.

Користете лажица, пополнете ги обликуваните калапи за мафини со тестото. Пополнете ги формите на половина така што нема да прелеваат. Печете во загреана на 180-степен рерна за околу 20-25 минути.

Слични содржини