Ревијална трка „Вози право, вози здраво“: Велосипедисти, лица на ролери и тротинети ја промовираат здравата околина во Скопје

од desk4

Во ревијалната трка “Вози право, вози здраво”, која се одржа во Скопје, учествуваа велосипедисти, лица на ролери и тротинети, како и мајки со детски колички. Организаторите на настанот имаа за цел да го промовираат здравиот начин на живот и чистата околина. Трката започнала во 11 часот од Порта Македонија и завршила кај фонтаната во Градски парк. Не беше битно кој пристигна прв на целта, бидејќи трката беше ревијална и немаше победници.

На целта во Градскиот парк била организирана програма со “Пет плус фамилија”, диџеј и богата лотарија. Се очекувало околу 10.000 – 11.000 учесници и посетители на настанот, вклучувајќи ги и мајките со колички, велосипедистите на сите возрасти, лица на ролери и тротинети. Целта на трката беше да се промовира алтернативниот транспорт и да се намали употребата на возила во градот.

Ова беше седмиот настан од овој вид. Со секој настан, заедно со Градот Скопје, се спроведуваат и донации. Организаторката Јасмина Добрашевиќ Костова нагласи дека градот е опремен со паркинзи за велосипеди, средните училишта добиле паркинзи за велосипеди, и биле поставени станици за поправка на велосипеди на повеќе локации низ градот и државата.

Слични содржини