Rimac: Веќе продадени 50 Nevera, а Bugatti распродаден – на невидено

од Vladimir Zorba

Почетната цена на ексклузивниот автомобил Rimac Nevera е два милиони евра и 50 од нив се веќе продадени, а сите 99 Bugatti Mistrals по цена од пет милиони евра се продадени на невидено, објавија хрватските медиуми претставувајќи го новиот погон на Rimac Group.

Марта Лонгин, раководител на медиумскиот оддел на Rimac Group, оцени дека тоа е „врвот на автомобилската индустрија“.

„Покажуваме до каде може да оди технологијата. Не се работи за масовниот пазар, туку за премиум сегментот“, рече Лонгин.

Rimac Group обединува две компании: Bugatti Rimac – која се занимава со дизајн, развој и производство на хиперавтомобили под брендовите Bugatti и Rimac Automobili – и Rimac Technology, која е фокусирана на развој и производство на технологија и компоненти за производителите на автомобили. возила, пишува Хина.

Групацијата има повеќе од 2.000 вработени и консолидиран годишен приход од 400 милиони евра, а повеќе од половина од вработените се инженери.

Акционери на Rimac Group се Porsche со 20,4 отсто, основачот на компанијата Мате Римац со 23,4 отсто, Softbank (13,6 отсто), Neurone (10,5 отсто) и Hyundai со осум отсто, додека останатите инвеститори учествуваат со 24,1 отсто.

Преку неколку успешни рунди на прибирање капитал од 2017 година, групацијата обезбеди околу 820 милиони евра приватен капитал во три рунди на финансирање од инвеститори, вклучително и Porsche, Hyundai, KIA, Investindustrial, Softbank и Goldman & Sachs, според Хина.

Слични содржини