„Ристад енерџи“: Гасот во Европа следната зима ќе чини најмалку 3.500 долари за илјада кубни метри

од Vladimir Zorba

Гасот во Европа следната зима ќе чини најмалку 3.500 долари за илјада кубни метри, покажува анализата на водечката светска истражувачка компанија за анализа на цените на гасот и нафтата „Ристад енерџи“ од Норвешка.

Аналитичарите на „Ристад“ предупредуваат дека на сите европски земји ќе им биде многу тешко да ги добијат потребните количини гас и други извори на енергија за нормална работа на индустријата и животот на граѓаните.

Цените на природниот гас дополнително се зголемија оваа недела откако Москва воведе контрасанкции за некои европски енергетски компании. Цената на гасот во Европа во последните денови на светските берзи се движи околу 1.000 долари, а тоа е три пати или 300 отсто повеќе од пред една година! Сепак, ова е „летната цена“ и не е ништо во споредба со она што Европа ја чека во зима, велат експертите.

Многу европски земји планираат целосно да го прекинат увозот на руски гас и да се префрлат на други „рути за снабдување“, што, според норвешките истражувачи, ќе ги зголеми сите цени.

Според студијата на норвешки „Ристад енерџи“, доколку утре престане снабдувањето со руски гас, гасот што моментално се складира низ Европа ќе исчезне пред крајот на годината, со што Европа ќе биде „изложена на сурови зими“. Според ваквото сценарио, во отсуство на договор за заедничко купување во ЕУ, цената на акционерскиот гас може да порасне на повеќе од 3.500 долари за 1.000 кубни метри, а многумина би биле принудени да ја менуваат енергијата на која се загреваат и ја користат во производството. Сепак, сите овие замени не можат да го компензираат недостатокот на гас.

Официјалните податоци покажуваат дека Русија минатата година испратила 155 милијарди кубни метри гас на европскиот континент, што обезбедува повеќе од 31 отсто од вкупното снабдување со гас.

„Замената на значителен дел од овој гас ќе биде исклучително тешка, со далекусежни последици за населението и економијата на Европа“, се вели во извештајот.

Бидејќи Европејците официјално имаат намера да го заменат најголемиот дел од рускиот гас со течен нафтен гас (ЛНГ), истражувачите од норвешката компанија посочуваат дека побарувачката за ЛНГ се очекува да достигне 436 милијарди тони во 2022 година, што би ја надминало вкупната светска понуда од само 410 милијарди тони.

– Ќе имаме голем дисбаланс во понудата и високи цени, имајќи предвид дека поголема понуда на ЛНГ се очекува, во најдобар случај, дури по 2024 година. Едноставно нема доволно ЛНГ за да се задоволи побарувачката. На краток рок, ова ќе доведе до многу, многу тешка зима во Европа. Производството на ЛНГ ќе пристигне премногу доцна за да се исполни ненадејниот скок на побарувачката – вели Каушал Рамеш, виш аналитичар за гас и ЛНГ во „Ристад“.

Слични содржини