Роберт Дауни Џуниор стартираше ризични фондови за инвестирање во одржлива технологија

од Stefanija Kuzmanovska

Актерот и продуцент Роберт Дауни Џуниор, кој тивко гради чадор организација за своите иницијативи за заштита на животната средина, неодамна ги претстави Footprint Coalition Ventures, неколку т.н. мобилни фондови за вложување кои ќе инвестираат во компании насочени кон одржливост.

Коалицијата исто така вклучува непрофитна филијала што поддржува рано научно истражување и компонента за раскажување приказни што произведува содржина за одржливи технологии.

Дауни Џуниор за „Фаст компани“ изјави дека инвестицискиот огранок се изјаснува за улогата на приватните компании во решавањето на целите на одржливоста.

„Ова едноставно изгледа толку витално“, вели тој, велејќи дека ризичните фондовите претставуваат „обврска кон тоа дека навистина сакаме да навлеземе во сржта на решавање на проблемот“.

Два ризични фонда – едниот за рана фаза, а другиот за инвестиции во подоцнежна фаза – се структурирани како мобилни фондови, познати и како претплатни фондови. Преку партнерство со AngelList, Footprint Coalition Ventures вели дека ќе може да прифаќа свеж капитал од квалификувани и акредитирани инвеститори на квартална основа. Мобилните фондови се надеваат дека вложувањата ќе ги направат подостапни за индивидуалните инвеститори.

Средствата првенствено ќе се фокусираат на технологии во шест области за инвестиции: храна и земјоделство, енергија и транспорт, образование и медиуми, материјали и она што се нарекува „напредни решенија за животната средина“.

Footprint Coalition Ventures открива дека до денес инвестирала во пет компании: Arcadia Earth, медиумска платформа; RWDC Industries, компанија за биотехнологија; Ÿnsect, компанија за протеини од инсекти; Aspiration, социјално свесна интернет банка; и Cloud Paper, производител на производи од хартија базирани на бамбус.

Слични содржини