Роверот „Истрајност“ се „провозе“ на Марс – еве што забележа (ФОТО)

од Vladimir Zorba

Целта на мисијата на Марс е да пронајде потенцијални знаци на антички микробиолошки живот. За оваа цел, НАСА испрати ровер наречен „Истрајност“, кој за прв пат беше транспортиран на површината на „црвената планета“.

„Роверот“ ќе ја анализира геологијата на Марс, а примероците на карпите на Марс и реголитите треба да се чуваат за прв пат како дел од оваа мисија.

Слета во неистражена област – кратер по име Езеро, кој е едно од најдобрите места за обид да се најде трага од античкиот живот, бидејќи се претпоставува дека бил исполнет со вода пред скоро 4 милијарди години.

Наслагите во кратерот се богати со минерали кои обично се формираат кога е присутна вода, засновано на досега познатото од НАСА. Фосилите обично се наоѓаат во слични седименти на Земјата.

Како дел од следните мисии, НАСА планира да испрати вселенско летало кое би ги вратило примероците на Земјата собрани од роверот, за понатамошно тестирање.

loading...

Слични содржини