Русија криела податоци за вистинскиот број на починати од короната? „Милион луѓе изгубени во пандемија“

од Vladimir Zorba

Според официјалните податоци, во Русија од почетокот на пандемијата Ковид 19 починале околу 311.000 луѓе. Според таа официјална бројка на смртни случаи во однос на големината на населението, Русија е само 32-ра во светот.

Така, во оваа земја бројот на починати на милион жители е 2.186. Официјално.

Затоа што, според податоците за вишокот морталитет, кој ги вклучува сите смртни случаи над годишниот просек (во случајов просекот пред пандемијата), тој број е далеку поголем. Според анализата спроведена од независниот руски портал „Moscow Times“ кон крајот на декември, Русија од почетокот на пандемијата пред речиси 2 години, има вишок смртност (excess mortality) од дури 929.000.

Двојно повеќе од официјалниот број починати од короната во декември

Русија имала околу 115.000 само во ноември, или 82% повеќе смртни случаи отколку во ноември 2019 година, според податоците објавени од руската државна статистичка агенција „Ростат“. Во исто време, „Ростат“ објави дека 80.126 од тие 115.961 смртни случаи вишок, се од Ковид 19. Сепак, тоа е повеќе од двојно повеќе од бројот што го пријави рускиот кризен штаб за ноември.

Според нив, „Ростат“ ги објавил своите податоци за прекумерната смртност и реалниот број на починати од коронавирусот доцна вечерта на 30 декември, на последниот работен ден од 2021 година во Русија, по што целата земја заминала на новогодишни празници до 10 јануари. Критичарите на рускиот режим, пишува „Moscow Times“, тврдат дека „Ростат“ веќе го темпира објавувањето на податоци кои даваат негативна слика за земјата за да допре до што помалку луѓе и да привлече што помало внимание на јавноста.

Москва често беше критикувана за намалување на сериозноста на пандемијата и систематско потценување на бројот на смртни случаи од короната.

Многу демографи, вклучително и поранешниот аналитичар на „Ростат“, Алексеј Ракша и статистичарот од Универзитетот Тубинген, Димитри Кобак, велат дека вистинскиот број на смртни случаи од пандемијата во Русија може да биде поголем поради трендот на опаѓање пред пандемијата, кој го достигна врвот во 1990-тите и раните 2000-ти. Со други зборови, се игнорира споредбата со смртноста од изминатите години.

Најголемиот природен пад од крајот на Втората светска војна

Патем, демографот Ракша пресметал дека руското население меѓу октомври 2020 и 2021 година имало најголем природен пад од крајот на Втората светска војна. Кога Владимир Путин дојде на власт, во 2000 година, Руската Федерација имаше околу 145 милиони жители. Денес, не сметајќи го Крим, кој го анектираше од Украина во 2014 година, има помалку од 144 милиони.

Во ноември, Кремљ за прв пат од почетокот на пандемијата призна дека прекумерната стапка на смртност е директно поврзана со Ковид. Четвртиот бран на епидемијата, кој започна во Русија во октомври, беше особено смртоносен за земјата, со преполни болници, поради што бројни лекари алармираа. Земјата бележеше 3.000 вишок смртни случаи на ден тој месец.

Според повеќето проценки, вклучувајќи го и проектот „Our World in Data“ на Универзитетот во Оксфорд, Русија досега ги надмина Соединетите Држави и се искачи на неславното второ место во светот во однос на вишокот на смртност од почетокот на пандемијата, веднаш зад Индија.

Вишокот на смртност во Русија е 2,6 пати поголем отколку во Америка

До есента 2020 година, вишокот на смртни случаи беше приближно ист како во САД, Бразил и Велика Британија, но оттогаш Русија во голема мера ги надмина, а таа разлика е екстремно зголемена од летото 2021 година.

Вишокот на смртни случаи во Русија на милион жители (7.154) сега е повеќе од двапати поголем отколку во Бразил (3.284) или САД (2.730) и повеќе од три пати поголем од Обединетото Кралство (1.970).

– Русија има вишок од 1,04 милиони смртни случаи од март 2020 година, што е за околу 240% повеќе од пријавените смртни случаи од Ковид-19. Ова е прво место во светот (за земјите со податоци) по апсолутен вишок смртност, второ место по глава на жител и 9-то по р-вредност – напиша израелскиот статистичар Ариел Карлински во објава на Твитер, со графикони со неговата анализа според која Русија е втора по смртност, зад Бугарија.

Очигледно не ја броел Индија поради недостапноста на податоците од таа земја.

„Јавната тајна“ за вистинскиот број на смртни случаи во Русија

Слабата имунизација секако многу придонесе за катастрофалниот број на смртни случаи во Русија – досега само 46,6 отсто од вкупното население се целосно вакцинирани.

Уште во април минатата година, „Њујорк Тајмс“ пишуваше за „јавната тајна“ за намалување на вистинскиот број на смртни случаи од Ковид-19 во Русија. Додека официјалниот број на смртни случаи од короната до декември 2020 година беше 57.000, вишокот на смртни случаи веќе беше повеќе од пет пати поголем: 362.000. Во тој момент, секој 400-ти Русин починал од коронавирус, во споредба со секој 600-ти Американец. И бројот се зголеми речиси тројно од тогаш.

Руските власти инсистираат дека оваа разлика во бројот на смртни случаи е последица на фактот што само оние чиј што коронавирус е потврден како директна причина за смрт се евидентираат како смртни случаи од Ковид. Меѓутоа, во пракса тоа значи дека, како што призна министерот за здравство на провинцијата Самара, лице кое боледува од коронавирус и умира од срцев удар нема да биде вклучено како жртва на ковид.

– Тешко е да се најде развиена земја која стои полошо во однос на смртноста од Ковид 19 – изјави тогаш Ракша за „Њујорк Тајмс“.

Слични содржини