Русија купува микрочипови и дронови преку Казахстан

од desk4

Наводно, руската одбранбена индустрија и армија се подготвени да добијат микроелектроника и беспилотни летала преку „пријателските“ земји, вклучително и казахстанските компании, и покрај санкциите од Западот.

Ова е според заедничката истрага спроведена од страна на веб-страницата Important Stories, Проектот за известување за организиран криминал и корупција (OCCRP) и списанието Der Spiegel.

Податоците за руските царини до кои дојдоа новинарите откриваат дека барем еден од нејзините увезувачи е Казахстан.

Минатата година Русија увезе над 500 беспилотни летала од казахстанска компанија наречена Аспан Арба. Оваа компанија е регистрирана во април 2022 година, неколку месеци по почетокот на руската инвазија.

Казахстанската рударска индустрија, Металминингинфо, објави дека е официјален дилер на дронови DJI во Казахстан и снабдува дронови за рударство, градежништво, спасувачки операции и земјоделски работи.

Московската компанија наречена Небеснаја Механика е еден од главните продавачи на дронови DJI во Русија.

Водечкиот кинески производител DJI во април 2022 година објави дека не ги продава своите производи ниту во Русија ниту во Украина со цел да се спречи употребата на дронови во борбени операции.

Слични содржини