Русија: Поради санкции половина од нашите финансиски резерви се блокирани

од Маја Анчевска

Русија потврди дека не може да пристапи до финансиски резерви од 300 милијарди долари поради западните санкции воведени по инвазијата на Украина.

„Тоа е околу половина од сите резерви што ги имавме“, изјави министерот за финансии Антон Силуанов за руската државна телевизија „Россија-1“. „Имаме вкупна резерва од околу 640 милијарди долари. Во моментов не можеме да користиме околу 300 милијарди долари од тие резерви.

Поради замрзнувањето на средствата од страна на САД, Европската унија и други земји, Русија има проблеми да исполни одредени обврски и да плати некои долгови, објасни министерот. Силуанов рече дека дел од златните и девизните резерви се чуваат во кинески јуани и дека Западот врши притисок врз Пекинг да ја ограничи трговијата со Москва.

Сепак, министерот изрази уверување дека односите со Кина ќе се задржат, но повтори дека долговите кон „непријателските земји“, како што се САД и земјите од ЕУ, ќе се плаќаат само во рубљи.

Руската каса е сè уште релативно полна и покрај војната и последователните санкции благодарение на милијардите приходи од продажбата на гас, нафта и јаглен.

Министерот вети дека руската држава ќе ги поддржи банките санкционирани од Западот. Тој увери и дека има доволно пари да го одржи производството на основните добра. „Централната банка ќе ја обезбеди потребната ликвидност на финансискиот систем“, рече Силуанов и додаде дека посебно внимание ќе се посвети на цените на храната.

Слични содржини