„Русија се модернизира со мозок, не само со пари“: Откриен клучот на успехот на Кремљ?

од Stefanija Kuzmanovska

Русија произведува најмодерно оружје, рече Владимир Путин вчера, нагласувајќи дека ваквиот пристап овозможува соочување со сите закани.

Путин додаде дека руската армија има најмодерни нуклеарни сили на совладување и потсети на хиперсоничното оружје што е во арсеналот на Русија.

– Имаме генерално нов вид стратешко оружје, интерконтиненталниот блок „Авангард“ со хиперсонична брзина. Никој друг сè уште го нема, но ние имаме хиперсонично оружје – рече рускиот претседател.

Во исто време, Путин истакна дека Русија не оди по патот на милитаризација на својата економија. Новото руско оружје е резултат на разумниот однос кон средствата одвоени за одбраната на земјата.

Претседателот истакна дека Русија е меѓу првите десет земји во однос на трошоците за национална одбрана, но дека е при крај на таа листа.

„Оваа година се издвоени околу 42 милијарди долари, додека буџетот на САД надмина 770 милијарди долари“, рече тој.

Русија се модернизира со мозок, не само со пари

На радиото „Спутник“, Сергеј Безнадежни, член на Комитетот за одбрана и безбедност на Советот на Федерацијата, забележа дека разумниот однос кон издвоените средства за одбрана ѝ овозможува на Русија да се справи со најмодерните закани.

– Сè започна кога воено-индустрискиот комплекс беше модернизиран. Приливот на пари започна во 2000-тите, а државата го сврте вниманието кон воено-индустрискиот комплекс. Сепак, Русија го реши тоа прашање не само со пари, туку и со мозок. Навистина мислам дека денес се посветува доволно внимание на воено-индустрискиот комплекс, таму навистина се воведоа современи методи на управување, односно не станува збор само за несовесно трошење, туку за насочено финансирање на проекти – рече Безнадежни.

Слични содржини