Русија успешно го лансираше сателитот “Кондор-ФКА” кој има способност за снимање на Земјата во сите временски услови

од desk4

Денеска, Русија успешно го лансираше сателитот “Кондор-ФКА” кој има способност да ја снима површината на Земјата преку ден и ноќ, при сите временски услови, вклучувајќи голема облачност. Ова известување доаѓа од Анадолија.

Лансирањето на сателитот се случило на рускиот космодром Восточни, во регионот Амур. Користена е ракетата Сојуз 2.1а, платформа со ракетен погон, а информацијата беше потврдена од руската државна вселенска агенција Роскосмос.

Според извештаите, “вселенското летало беше успешно лансирано, а првиот радарски сателит се наоѓа во предвидената орбита”. Сателитот “Кондор-ФКА” е развиен од руската воено-индустриска корпорација и има тежина од 1.050 килограми.

Слични содржини