Русија воведува нови правила за мобилизација, еве кој ќе добие одложување да оди на боиште во Украина

од Nikola Popovski

Главниот штаб на вооружените сили на Руската Федерација во најкраток можен рок ќе им даде појаснување на сите оние кои вршат делумна мобилизација за одобрување одложување на мобилизацијата. Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу денеска го даде ова упатство, пренесува руската државна новинска агенција Тасс.

Покрај тоа, Шојгу нареди и да престане со кршењето на правата на граѓаните за време на делумната мобилизација, како и да се обезбеди се што е потребно за оние кои ги пополнуваат редовите на руските вооружени сили.

Според Шојгу, повеќе од 200 илјади луѓе веќе пристигнале во вооружените сили на Руската Федерација како дел од делумната мобилизација. Тие се обучуваат на 80 полигони и шест центри за обука. Тој претходно рече дека планираат да мобилизираат 300.000 резервисти.

Делумната мобилизација се врши врз основа на одлуката на рускиот претседател Владимир Путин, но тој не бил задоволен од начинот на кој е извршена мобилизацијата, па побарал од Министерството за одбрана брзо и темелно да се справи со грешките направени за време на парцијалната мобилизација.

Одложување на мобилизацијата за студентите, вработените во ИТ компаниите, банките, медиумите…

Според Тасс, според новите правила за мобилизација, одложувањето на одењето на бојното поле во Украина ќе добие:

*** студенти, вработени во воено-индустриски организации, како и вработени во акредитирани организации од областа на информатичката технологија, организации за обезбедување одржливост на безбедноста и интегритетот на работата на одделни комуникациски системи, вработени во медиумите, како и вработени во банки и финансиски институции и родители на „деца со тешки неизлечиви болести или три деца, од кои едното е инвалид“.

Кој е ослободен од мобилизација

Оние кои постојано се грижат за член на семејството, имаат четири или повеќе деца помлади од 16 години или четири или повеќе браќа и сестри на возраст под осум години (под услов мајката да ги воспитува без сопруг), оние кои се пријавени за привремено несоодветни за војска од здравствени причини се ослободени од мобилизација причини, воените пензионери отстранети од воена регистрација и Русите кои не се пријавени во армијата бидејќи живеат надвор од државата.

Слични содржини