Русите прават вакцина против корона со вкус на јагода: Ќе можеме да ја пиеме со јогурт

од Берта Китинска

Руски научници прават нов вид вакцина против ковид 19, која ќе се користи орално и ќе има вкус на јагоди.

Научниците од Институтот за експериментална медицина во Санкт Петербург смислиле вакцина која се прави со додавање на специфична ДНК на бактериите веќе присутни во млечните производи.

Вакцината во моментов е во претклиничка фаза.

Според Александар Дмитриев, директор на Институтот, празнините во геномот на пробиотски бактерии, присутни во ферментираните млечни производи, се полни со делови од ДНК на коронавирусот, што резултира со развој на антитела по употребата.

– Од една страна, пробиотичките бактерии имаат позитивен ефект врз човечкото тело. Од друга страна, едно лице развива антитела кон вирусот корона – вели Дмитирјев и додава дека вакцината за јадење има предности во споредба со постојните вакцини против корона вирусот.

– Нашата креација, прототип, речиси и да нема контраиндикации – објаснува Дмитријев.

Научникот забележал дека секоја фабрика за млечни производи може да произведе вакцина со минимална модификација на технолошкиот процес. Покрај тоа, вакцината не треба да се става во замрзнувач, бидејќи најдобро се чува помеѓу 4 и 8 степени Целзиусови.

Александар Суворов, раководител на Одделот за молекуларна микробиологија на Рускиот институт за експериментална медицина, вели дека вакцината може да има каков било вкус:

– Претпоставуваме дека ако некое лице земе 250-200 милилитри три пати и ја повтори постапката за 21 ден, тоа ќе биде доволно за вакцинација. Кога станува збор за вкус, можете да додадете кој било во ферментирани млечни производи, дури и со вкус на јагода.

Суворов додаде дека научниците во моментов развиваат два прототипа на вакцина што може да се јаде – протеини на база на млеко и соја.

Ирина Королиова, виш научен соработник на Одделот за молекуларна микробиологија на Рускиот институт за експериментална медицина, објасни како работи оваа вакцина:

– Бидејќи овој лек се дава орално, тогаш секреторниот имуноглобулин А се произведува првенствено на устата и мукозната мембрана на назофаринксот.Овој одговор на антителата ги штити „влезната врата“, односно устата и носот од инфекција со вируси, што е многу важно. Ова го блокира вирусот на самиот почеток и не дозволува да влезе во нашите дишни патишта.

Слични содржини