Русите раскинуваат важен договор со Британија, стар 68 години

од Stefanija Kuzmanovska
296 прегледи

Русија е подготвена да го раскине договорот со Велика Британија, според кој рибарските чамци од оваа земја можат да ловат риба во водите на Баренцовото море, се вели во предлог-законот што до Владата го доставија министерството за надворешни работи и министерството за земјоделство.

Извор од кабинетот изјавил дека владата го поддржала проектот, пренесува „Известија“.

„Откажувањето на договорот нема да предизвика сериозни надворешно-политички и економски последици за Руската Федерација“, се наведува во владините документи. Исто така, наведено е дека руските власти се подготвени на таков чекор откако Велика Британија ја исклучи Русија од статусот на најповластена нација во март 2023 година.

Конкретно, Велика Британија воведе дополнителна царина од 35 отсто за увоз на одредени руски стоки во земјата, со цел „да ѝ нанесе максимална штета на руската економија со минимизирање на негативните последици за Велика Британија“, се вели во соопштението на британската влада.

Владите на СССР и Велика Британија склучија договор во мај 1956 година, според кој британските рибари имаат право да ловат риба во водите на Баренцовото Море долж брегот на полуостровот Кола, долж копното источно од Кејп Канин Нос, како како и по должината на брегот на островот Колгуев, плус на островите. Во овие води, бродовите можеа слободно да пловат и да се закотват.

Овој договор е склучен на период од пет години со можност за трајно продолжување. Документот предвидува дека договорот останува во сила додека една од страните не го раскине.

Слични содржини