Руска енергетска компанија објави дека открила огромно наоѓалиште на нафта

од Stefanija Kuzmanovska

Руската енергетска компанија „Роснефт“ објави дека открила огромно наоѓалиште на нафта во Печорското Море, кое содржи дури 82 милиони тони нафта!

Нафтеното поле е откриено благодарение на кампањата за дупчење во областа Мединско-Варандеј, пренесува „Русија денес“. Компанијата „Роснефт“ излезе со официјално соопштение за најновото откритие на нафта.

„При тестирањето е добиен слободен проток на нафта со максимален проток од 220 кубни метри дневно. Нафтата е ‘лесна’, со ниска содржина на сулфур и низок вискозитет“, се вели во соопштението на компанијата.

Компанијата „Роснефт“ е во сопственост на блискиот соработник на Путин, олигархот Игор Сечин. Според проценките на експертите, Русија ќе инкасира околу 56 милијарди долари доколку најдената нафта ја продаде по сегашната цена.

Слични содржини