Руската црква ја поддржа СПЦ за канонскиот статус на МПЦ-ОА

од Nikola Popovski

Руската православна црква ја поздравува одлуката на Српската црква да го обнови канонското општење со МПЦ.

„Руската православна црква ја поздравува одлуката на Српската сестринска црква да ја обнови канонската заедница со Македонската православна црква, Охридската архиепископија“, рече протоерејот на Московската патријаршија Николај Балашов, истакнувајќи дека тоа претставува „надминување на половина век црковен раскол“.

Воедно, се забележува дека во дијалогот за идниот и конечен канонски статус на МПЦ, раководството на СПЦ ќе постапува исклучиво согласно канонските и црковните норми и принципи „без геополитичка и црковна политика“ пристап.

Српската православна црква претходно не го призна делот што се отцепи од неа во Северна Македонија, наречен „Македонска православна црква“, кој како таков беше признаен од македонските власти и од Вселенската патријаршија.

Во оваа насока, секретарот на Одделот за надворешни црковни односи на Московската патријаршија, протоереј Игор Јакимчук, порача дека Руската православна црква (РПЦ) ги признава ексклузивните канонски права на Српската православна црква (СПЦ) во Северна Македонија.

Слични содржини