Руски амбасадор наведе кои земји од ЕУ стануваат „легитимна руска цел“

од Stefanija Kuzmanovska
201 прегледи

Шведското министерство за надворешни работи денеска соопшти дека ќе го покани рускиот амбасадор на средба и ќе го изрази своето незадоволство поради „обидот на мешање“ во процесот на пристапување на Шведска во НАТО.

Финска и Шведска поднесоа барање за влез во НАТО во 2022 година како одговор на руската инвазија на Украина и се надеваат дека ќе го завршат нивниот пристапен процес оваа година.

Во изјавата на веб-страницата на амбасадата, рускиот амбасадор рече дека со пристапувањето во НАТО, нордиските земји стануваат „легитимна цел на руските одмазднички мерки, вклучително и мерки од воена природа“.

„Министерството за надворешни работи ќе го повика рускиот амбасадор и ќе му врачи протестна нота поради очигледниот обид за мешање (во процесот на пристапување во НАТО)“, изјави шефот на дипломатијата Тобијас Билсторм за новинската агенција ТТ.

Слични содржини