С. Македонија, Србија и Албанија го менуваат името на иницијативата „Мини-Шенген“

од Nikola Popovski

Србија во моментов работи на проекти со Албанија и С. Македонија, а наскоро во Скопје ќе бидат потпишани важни договори.

Како што најави претседателот на Србија, Александар Вучиќ, за овие три земји наскоро ќе се формира ново име, во кое ќе се вклучи тој регион наместо „Мини-Шенген“.

– Работиме многу на заеднички проекти од целиот регион. Работевме на три важни документи за трговија, работни дозволи, но исто така и за взаемна помош во случај на катастрофални катастрофи. Е се обидеме да им дадеме нови можности на луѓето кои живеат во овие области. И ќе дадеме ново име затоа што немаме никаква врска со „Мини-Шенген“, изјави Вучиќ.

Тој додаде дека целта е да им покажеме на луѓето дека можеме да одиме понатаму.

– Ако имаме шест или осум ленти за луѓе кои доаѓаат од ЕУ и некои други земји, ќе имаме посебни ленти за оние од регионот, и оние кои доаѓаат од овие три земји, за да можат да поминат побрзо,  објасни Вучиќ.

Слични содржини