САД и ЕУ ќе не притиснат за да го признаеме Косово, вели Вучиќ

од Nikola Popovski

Претседателот Александар Вучиќ изјави дека на Србија ѝ претстои многу тежок период, во кој ќе се соочи со различни притисоци од сите страни, пред се за прашањето на Косово и Метохија, наведувајќи дека очекува заеднички притисок од САД и ЕУ за Србија да го признае Косово .

Вучиќ рече дека на седницата на Претседателството на СНС биле анализирани последните избори во Косово и Метохија, на која била потврдена апсолутната доминација на Српската листа меѓу српското население, за што им е благодарен на Србите на Косово и Метохија.

„Тоа е буквално единствената поддршка на северот од провинцијата, додека е засенчена пониско јужно од Ибар, и ќе мора да се спротивставиме, со демократски политички средства, на насилството на албанските политички субјекти, кои ги злоупотребуваат српските политички претставници и се обидуваат да ги убедат луѓето дека независноста на Косово е единствената опција“, рече Вучиќ.

Во тој контекст, тој рече дека се донесени одредени заклучоци во врска со посетата на специјалниот пратеник за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак, следната недела.

„Ќе разговараме за тоа што може да стори Србија, што не може, што сака и што не ни паѓа на памет по секоја цена“, рече Вучиќ.

Тој посочи дека е важно за сите да ја разберат тежината на позицијата во која се наоѓа Србија, особено по промената на американската администрација.

„Се очекува заеднички притисок на САД и ЕУ врз нашата земја, да се исполни барањето во врска со, како што отворено велат Американците – признавање на Косово, бидејќи признавањето на Белград од страна на Косово не само што не значи ништо, туку е и помалку смешно, бесмислено. ЕУ ќе користи малку поинаков вокабулар, но се движи кон истата цел“, рече Вучиќ.

loading...

Слични содржини