Актуелно
Почетна / TOP NEWS / САД ја предупредија Србија за ризикот од купување оружје од Кина

САД ја предупредија Србија за ризикот од купување оружје од Кина

Соединетите Американски држави денеска го предупредија Белград дека треба да биде свесен за ризиците што ќеги предизвикаат купување оружје од кинеските компании и оценија дека изборот на снабдувач треба да ја одразува прогласената цел на Србија за интеграција во Европската унија.

Во врска со одлуката на Србија да купи ракетен систем за противвоздушна одбрана ФК-3 од Кина, нова генерација ракети со среден дострел земја-воздух, водени од радарот на новата генерација, амбасадата на САД во Белград за РСЕ изјави дека набавката на воена и одбранбена опрема е суверена одлука на секоја земја, но владите треба да бидат свесни за краткорочните и долгорочните ризици и трошоците за водење бизнис со кинески компании.

„Секоја земја треба да има доверба дека набавката на опрема нема да ја загрози нејзината национална безбедност или економскиот суверенитет“, велат од амбасадата на САД, додавајќи дека таа доверба не може да биде „ако продавачите на воена и одбранбена опрема зависат од авторитарната влада, каква што е во Кина“.

Амбасадата исто така наведува дека на Србија и ’се советува да работи на поцелосно усогласување со Заедничката политика за безбедност и одбрана на ЕУ.

„Изборот на добавувачи треба да ја одразува прогласената цел на Србија: да се интегрира што е можно повеќе со Европа. Постојат и други продавачи кои не зависат од авторитарните режими и нудат опрема не само што можат да ги задоволат одбранбените потреби на Србија, туку и споредливи по квалитет и цена“, стои во писмената изјава на Амбасадата на САД за РСЕ / РЛ.

Набавката на ракетен одбранбен систем ФК-3 е вклучена во годишниот извештај на државната компанија Југоимпорт СДПР, кој беше доставен до Агенцијата за деловни регистри на Србија минатата недела.

Југоимпорт СДПР во тој документ наведува дека има реализирано 163 договори за увоз од 31 земја во вредност од 620,3 милиони долари во 2019 година и дека ова вклучува набавка на беспилотни летала од Кина и првиот позната набавка на системот ФК-3 во Европа.

„Најголем дел од увозот се однесува на модернизацијата на авионите МИГ-29, набавката на беспилотните летала и системот за воздушна одбрана ФК-3“, се вели во извештајот, кој за прв пат беше објавен од порталот Балканска безбедносна мрежа на 2 август.

До денес, официјалните лица во Србија не одговориле на прашањата на РСЕ за набавка на оружје од Кина, ниту по која цена се договорило. РСЕ додава дека не добиле одговор од Министерството за одбрана на Србија, ниту од државната компанија Југоимпорт СДПР.

loading...