Сали: Забележуваме опаѓање на бројот на заразени нема потреба од нови мерки

од Берта Китинска

Сите иницијативи кои се превземаат од родители и одредени групи не сносат правна одговорност.ИЈЗ и МЗ имаат искуство со пандемии и епдемии кај децата според нашите искуства нема да има потреба од изолација односно онлајн учење во овој период затоа што епидемиолошката состојба се менува секоја недела, кажа министерот за здравство Беким Сали во врска почетокот на второто полугодие.

-Второто полугодие ќе почне со физичко присуство на 1 февруари и ние како министерство ќе направиме скрининг по случен избор на деца и во зависност од регионот ќе превземеме нови мерки, рече министерот.

Во врска со најавите на иницијативите дека децата ќе ги испратат во училиште без маски, министерот упати апел објаснувајќи: “Mаски треба да се носaт и личната хигиена е најважна“.

Тој напомена дека бројот на заболени е намален изминативе денови.

-Нема зголемување забележуваме дека има опаѓа на бројот на заразени нема потреба од нови мерки, кажа Сали.

Слични содржини