Самит на ЕУ: Нема забрзан пат кон Европската унија

од Milan1

На денешната неформална средба во Версај, лидерите на Европската унија ќе одржат и политичка дебата за проширувањето на Унијата со земјите од Источното партнерство, кои поднесоа барања за влез во ЕУ во светло на војната во Украина.

Брисел вели дека лидерите на ЕУ ќе издадат декларација за поддршка на зајакнувањето на партнерствата со Украина, Грузија и Модавија, но не очекуваниот „побрз пат“ или „моментален прием“.

Се додава дека и Западен Балкан ќе биде дел од лидерската дебата за проширувањето, додавајќи дека земјите-членки кои се за побрз пристап кон Западен Балкан „ќе се повикаат на новонастанатата ситуација во Европа“.

Слични содржини