Актуелно
Почетна / Магазин / Наука и технологии / Samsung пријави раст на приходите за време на коронавирус

Samsung пријави раст на приходите за време на коронавирус

Samsung е еден од првите големи технолошки гиганти што објави податоци за заработка откако избувна пандемијата од коронавирус.


Во соопштението објавено денес се наведува дека приходите биле 44,9 милијарди американски долари во првиот квартал, што претставува зголемување од пет проценти во однос на истиот период во 2019 година.

Оперативната добивка се очекува да се зголеми за три проценти на 5,23 милијарди американски долари,

Samsung објавува детали за причините за приходите едвај кон крајот на април, но експертите шпекулираат дека растот е предизвикан од фактот дека сè поголем е бројот на луѓе кои работат од дома, а за тоа се потребни компоненти на Samsung.

Сепак, неизбежно е дека компанијата ќе биде погодена од пандемијата поради очекуваниот пад на класичните проблеми со продажбата и синџирот на снабдување, како и финансиската неизвесност. Ова можеби сè уште не се одразува на приходот на компанијата, но многу зависи од тоа колку ќе трае пандемијата.

loading...