Санкциите функционираат: Приходите од даноците на нафта и гас на Русија паднаа за 46 % (инфографик)

од Vladimir Zorba

Приходите на руската влада од нафта и гас паднаа во јануари, што придонесе за најголемиот буџетски дефицит за првиот месец од годината од 1998 година.

Приходите од даноците за нафта и гас паднаа за 46% во јануари во однос на претходната година, додека имаше 59% зголемување на трошоците поради војната во Украина. Комбинацијата на овие фактори и донесе на Русија јавен дефицит од 1,76 трилиони рубљи (25 милијарди долари), соопшти во понеделникот Министерството за финансии.

Намалувањето на приходите од нафта и гас доаѓа по санкциите на Западот против рускиот извоз, кои сега вклучуваат забрана на Европската унија за најголемиот дел од увозот на сурова и рафинирани горива преку море, како и ограничување на цената на Г7. Благодарение на овие мерки, суровата нафта од Урал – клучната извозна мешавина на Русија – се тргува со значителни попусти до референтни цени.

Претседателот Владимир Путин, чија воена агресија против Украина предизвика меѓународни санкции, побара од неговата влада да излезе со план за тоа како да ја цени руската нафта за да го неутрализира негативниот ефект на санкциите врз буџетските приходи до 1 март. Министерството за финансии во моментов ги оданочува производителите на нафта врз основа на месечната проценка на цената на Урал од „Аргус Медиа“. Проценката ги вклучува трошоците за испорака и осигурување за карго испратен во северозападна Европа.

Руската влада работи на нови пристапи „за да се префрли на алтернативни показатели за цените за даночни цели“, соопшти Министерството за финансии. Тоа е затоа што „репрезентативноста на котатите на Урал како објективен ценовен показател за цените на извозот на руската нафта“ е намалена.

Урал во просек изнесуваше 49,48 долари за барел во јануари, што е најниско ниво од декември 2020 година, според Министерството за финансии. Тоа се споредува со просечната референтна цена на Брент од 77,82 долари за барел минатиот месец.

Пад на неенергетските приходи

Падот на извозот на руски гас, исто така, придонесе за намалување на приходите од енергијата, откако „Газпром“ го намали најголемиот дел од своите испораки во Европа, некогаш нејзиниот најголем пазар.

Неенергетските приходи, исто така, паднаа за 28 отсто во јануари, соопшти Министерството, делумно обвинувајќи ја промената на правилата за данокот на додадена вредност.

„Падот на приходите од нафта во буџетот беше очекуван, но падот на даноците за домашна потрошувачка од 30 отсто е застрашувачки“, вели Алекс Исаков, економист во „Блумберг економикс“. „Очекуваме приходите од нафтата да продолжат да се намалуваат во текот на годината, со што дефицитот ќе достигне 1,5% од БДП над прогнозата на владата“.

Во посебна изјава, Министерството за финансии откри дека продало 3,6 тони злато, како и 2,3 милијарди јуани од државниот фонд во јануари за да помогне да се покрие дефицитот. Поголемиот дел од меѓународните резерви на Русија се замрзнати поради меѓународните санкции. Министерството рече дека верува дека сè уште може да ги исполни своите буџетски цели оваа година.

Слични содржини