Се повеќе Германци сакаат автомобил на бензин

од Vladimir Zorba

И покрај силниот притисок од еколошките активисти за возила со нулта емисија, автомобилите на бензин повторно уживаат зголемена популарност во Германија, покажа ново истражување.

Во анкетата за возачите на „Форца“, нарачана од „Таргобанк“, 30% од испитаниците рекле дека повеќе би сакале да купат автомобил со бензински мотор доколку бараат ново возило. Една година претходно таа бројка беше 22%.

Во исто време, популарноста на хибридните автомобили падна на 18% од 15%, а интересот за купување чисто електрични возила, исто така, благо падна на 16%, од 17% претходно.

Еколошкиот имиџ на електричните возила е во постојан пад од 2016 година, покажа истражувањето. Само 39% од испитаниците сега мислат дека електричните автомобили се поеколошки од автомобилите со мотори со внатрешно согорување, што е намалување од 44% во 2022 година.

Според Auto Study, резервациите за е-автомобилите делумно се засноваат на одржливоста: 57% ја критикуваат штетата врз животната средина поврзана со батериите, 49% нивниот ограничен животен век, 63% го наведуваат недостатокот на станици за полнење и 66% краток опсег како аргументи против купувањето електричен автомобил. За 64 отсто, набавната цена е аргумент против електричен автомобил.

Интересот за купување на дизел автомобил опаѓа од 2019 година и сега изнесува 10%. Автомобил со горивни ќелии би бил претпочитан од 6%. Останатите се неопределени.

За годишната студија за автомобили на „Таргобанк“, институтот за истражување на мислење „Форца“ анкетираше повеќе од 1.000 корисници на интернет кои зборуваат германски на возраст над 18 години, кои возат автомобил и се вклучени во одлуките за купување автомобили.

Слични содржини