Сè што знаеме за имунитетот и ковид 19: Дали вирусот е посилен од нас?

од Берта Китинска

Коронавирусот е целосно нова инфекција кај луѓето. Никој немаше имунитет на почетокот на пандемијата, па сè уште има многу непознати за тоа како се развива имунолошкиот одговор на инфекцијата со вирусот, пренесува bbc.com.

Како станувате имуни на вирусот корона?

Нашиот имунолошки систем е одбрана на организмот од инфекција и се состои од два дела.

Првиот е секогаш подготвен за работа и започнува со акција веднаш штом се открие некој странски освојувач во телото. Познат е како вроден имунолошки одговор и вклучува ослободување на хемикалии кои предизвикуваат воспаление и бели крвни клетки кои можат да ги уништат заразените клетки.

Но, овој систем не е моќен во заштитата од вирусот корона. Нема да научи и нема да ви даде имунитет на вирусот корона.

Наместо тоа, потребен ви е адаптивен имунолошки одговор. Ова вклучува клетки кои произведуваат целни антитела кои можат да се држат до вирусот за да го запрат, како и Т-клетки кои можат да напаѓаат само клетки заразени со вирусот (клеточен одговор).

Ако адаптивниот имунолошки одговор е доволно силен, тој може да остане во траен спомен на инфекцијата што ќе обезбеди заштита во иднина. Не е познато дали луѓето кои имаат само благи симптоми или воопшто немаат да развијат доволно прилагодлив имунолошки одговор.

Научниците сè уште ја проучуваат улогата на Т-клетките, но неодамнешното истражување покажа дека луѓето кои имаат негативни антитела кон вирусот корона по тестирањето, сепак можат да имаат одреден имунитет.

За секоја личност која била позитивна на антитела, утврдено е дека тие имаат Т-клетки кои ги идентификуваат и уништуваат заразените клетки.

-Тие изгледаат доста издржливо и се создадени кај скоро сите луѓе изложени на инфекција – рече професорот Дани Алтман од Лондонскиот империјален колеџ.

Колку трае имунитетот?

Меморијата на имунолошкиот систем е прилично слична на нашата – јасно се сеќава на некои инфекции, но има навика да заборава на другите.

Особено се памети сипаници – еден од нивните напади треба да обезбеди доживотен имунитет (како и ослабената верзија на вакцината ММР). Сепак, има многу други кои се прилично заборавени. Децата можат да добијат вирус на респираторен синус (RSV), кој предизвикува респираторни инфекции неколку пати во текот на една зима.

Новиот коронавирус, Сарс-КоВ-2, не постоел доволно долго за да се знае колку трае имунитетот, но има уште шест други човечки коронавируси кои можат да дадат трага.

Четири произведуваат симптоми на настинка, а имунитетот трае кратко. Студиите покажаа дека некои пациенти може да се заразат повторно во рок од една година.

Истражувањето на колеџот Кингс во Лондон, исто така, покажува дека нивото на антитела кои го убиваат коронавирусот паднало за време на тримесечното истражување.

Но, дури и ако антителата исчезнат, тогаш клетките што ги произведуваат, наречени Б-лимфоцити, сè уште можат да бидат присутни. Шпански Б-клетки од грип беа пронајдени кај луѓето 90 години по таа пандемија.

Ако ова е случај и со ковид 19, тогаш втората инфекција би била поблага од првата.

Исто така, не е јасно што се случува со Т-клетките на долг рок. Но Т-клетките против оригиналната САРСА (тежок акутен респираторен синдром) се пронајдени 17 години подоцна.

Дали студот носи имунитет?

Може да има некои инфекции кои изгледаат доволно слични на вирусот предизвикан од ковид 19 за луѓето да стекнат одреден имунитет.

Лабораториските тестови покажуваат дека Т-клетките создадени од некои луѓе за борба против САРСА или вирусот на настинка, исто така можат да делуваат против новиот вирус на корона. Колку често е ова и колкава заштита обезбедува сè уште не е познато.

Дали некои луѓе веќе ја „фатиле“ короната можат да заболет два или повеќе пати?

Имаше рани извештаи за луѓе кои имале повеќекратни инфекции со коронавирус за краток временски период. Но, експертите се согласија во фактот дека не се знае точно што се случило, бидејќи на пациентите им беше кажано дека се опоравиле од вирусот корона, иако не беше така.

Експертите велат дека повторната инфекција не е изненадувачка, но веројатно ќе биде ретка и потребни се повеќе истражувања за да се разбере зошто тоа може да се случи.

Ако имам антитела, дали сум имун?

Ова не е загарантирано и затоа Светската здравствена организација е незадоволна од земјите кои користат брановидни пасоши како излез од блокадата.Идејата е дека ако го положите тестот за антитела, можете безбедно да се вратите на работа. Ова би било особено вредно за персоналот во старечки домови или болници кои стапуваат во контакт со луѓе изложени на ризик од развој на сериозни симптоми.

Но, иако кај некои пациенти ќе најдете некои антитела, кај други тоа не е случај, тие не се сите исти. Неутрализирачки антитела се оние кои се држат до вирусот корона и се во состојба да спречат да зарази други клетки. Студија на 175 опоравени пациенти во Кина покажа дека 30 проценти имаат многу ниско ниво на овие неутрализирачки антитела.

Слични содржини