Се смета дека древната далечна галаксија GS-9209 има супермасивна црна дупка во центарот

од desk4
244 прегледи

Научниците ги разработија својствата на древна галаксија оддалечена 25 милиони светлосни години, верувајќи дека има супермасивна црна дупка во нејзиниот центар.

Астрономите го користеа вселенскиот телескоп Џејмс Веб – најмоќниот телескоп – за детално да ја разгледаат галаксијата GS-9209, која се родила околу 600 до 800 милиони години по Големата експлозија, која се случила пред околу 14 милијарди години.

Истражувачите утврдиле дека ниту една ѕвезда не се формирала во галаксијата во последните половина милијарда години, што ги наведува да веруваат дека супермасивната црна дупка – која е пет пати поголема од очекуваното во таква галаксија – убила ново формирање на ѕвезди.

Според истражувачите предводени од експерти од Универзитетот во Единбург, црната дупка би можела да предизвика формирањето на ѕвезди во GS-9209 да престане, бидејќи ѕвездите се формираат кога облаците од прашина и честички гас во галаксиите се рушат под нивната тежина.

Слични содржини