Се затвора најголемиот сајт за тргување со украдени картички

од Vladimir Zorba

Администраторите на најголемиот нелегален онлајн пазар за украдени кредитни картички „заминаа во пензија“. Анонимните сопственици на UniCC му се заблагодарија на „криминалното братство“ за актуелниот бизнис, а како причина за затворањето ги наведоа нивната возраст и здравје. Се проценува дека досега тие собрале приближно 358 милиони долари од нивните активности.

Многу други диви пазари во рамките на т.н темен интернет, исто така, беа доброволно затворени во зима – од непознати причини, забележува Би-Би-Си во извештајот на оваа тема. Трендот ги остава органите на редот со „измешани чувства“, соопшти полицијата.

Експертите за криптовалути од аналитичката компанија Elliptic зборуваат за стотици милиони долари во криптовалути направени во UniCC. Веб-страницата е активна од 2013 година. Секој ден на берзата се тргуваат десетици илјади нови украдени кредитни картички.

Украдените картички имаат вредност затоа што можат да се користат за купување предмети со висока вредност или картички за подароци, кои потоа се препродаваат за готовина.

Затворањето на UniCC доаѓа помалку од една година по „пензионирањето“ на поранешниот лидер на пазарот Joker’s Stash. Во октомври 2021 година, пак, White House Market – најголемиот пазар во светот на „темната мрежа“ – објави дека се затвора. По него следеа Cannazon во ноември и Torrez околу Божиќ.

Кога Torrez се затвори во декември, тој беше еден од најголемите светски пазари на англиски јазик, кој продаваше дрога, алатки за хакирање, фалсификувани пари и криминални услуги.

Досегашната практика покажа дека кога се затвораат темните онлајн централи, нивните оператори исчезнуваат со парите на клиентите или продавачите. Во некои случаи, причината може да биде тоа што тие биле хакирани или откриени од полицијата и „симнати“ од Интернет.

UniCC објави пораки и на руски и на англиски јазик, велејќи дека „нашиот тим се пензионира“. Анонимните криминалци додадоа: „Ние не сме млади и нашето здравје веќе не ни дозволува да работиме така“. Тенденцијата за затворање на пазарите на овој „културен“ начин е позната и како „зајдисонце“ или „доброволно пензионирање“.

„Тоа може да се случи. Темните берзи грациозно излегуваат [од бизнисот] и велат: „Собравме доволно пари и само ќе се пензионираме пред да не фатат“, рече професорот Дејвид Декари-Ету, криминолог на Универзитетот во Монтреал.

Тој проценува дека администраторите кои водат такви темни пазари можат да заработат повеќе од 100.000 долари дневно.

За полицијата, која би сакала криминалците да го добијат она што го заслужуваат, овој тип на пензионирање буди измешани чувства. Органите на редот сепак се надеваат дека измамниците ќе бидат казнети.

Според експертите, сегашната серија затворања на црниот пазар веројатно нема да доведе до „крај на пазарите во областа на темните мрежи“. Наместо тоа, се очекува да се појават нови.

Слични содржини