Седумте најголеми грешки поради кои тестенините ни излегуваат лошо

од Vladimir Zorba

Во Италија децата јадат тестенини веднаш штом ќе почнат да уживаат во цврста храна, па не е чудно што едни од најголемите мајстори за тестенини живеат во оваа земја. Таму се произведуваат околу 600 форми и видови тестенини, а уште повеќе сосови.

За да ги направите вашите тестенини секогаш вкусни, избегнувајте ги овие 7 најчести грешки:

1. Тесно тенџере

Тавата во која се варат тестенините мора да биде висока и широка бидејќи ќе ви треба многу вода. Лонците со широко дно се најдобриот избор бидејќи ја одржуваат оптималната температура.

2. Премалку вода

На тестенините им треба многу вода за да можат да испуштаат скроб. Во спротивно, таа повторно ќе го впие скробот што го испуштила за време на готвењето.

3. Премногу сол

Додадете 10 грама сол на литар вода. Ако ги готвите тестенините во вода со додавање на густин, можете да ја намалите таа количина.

4. Масло

Кога ги готвите лазањите, додадете лист по лист во зовриената вода во која претходно сте додале малку масло. Шпагетите и другите тестенини нема да се залепат ако ги промешате неколку пати.

5. Превривање

Италијанците ги сакаат своите тестенини „под заб“, а во Неапол се толку тврди што се одбиваат од чинијата. Ако ги готвите предолго, ќе ви биде тешко на стомакот.

6. Исплакнување на тестенините

Тестенините не се исплакнуваат под вода бидејќи така ќе се отстрани премногу скроб и нема да бидат вкусни.

7. Сосот

Оставете го сосот да се подготви пред тестенините. Во исцедените тестенини ставете малку вода за готвење, путер или масло за да не се залепат, измешајте неколку лажици од сосот и измешајте.

Слични содржини