Сеизмолог го објасни необичниот феномен во Хрватска за време на земјотресот (ВИДЕО)

од Берта Китинска

Сеизмологот Ивица Совиќ во изјава за ХТВ Дневник објасни дека луѓето во Хрватска мора да научат да живеат со земјотреси затоа што земјата е во сеизмички активна област.

Тој исто така ги објаснува можните последици од посилниот земјотрес во Загреб, дупките во земјата во округот Сисак-Мославина и можноста за предвидување земјотрес.

Совиќ рече дека геолозите се обидуваат да пресметаат максимална јачина на земјотрес што може да се случи. Така, за областа Загреб се предвидува 6,5, но тоа не значи дека оваа јачина ќе се случи, но може да има неколку послаби земјотреси и дека нема да бидат активирани по целата должина.

“Земјотрес со јачина од 5,5 степени во областа Загреб беше доста силен земјотрес, но можеме да очекуваме посилен. Затоа мора да се подготвиме. Не можеме да кажеме кога ќе биде, но можеме да очекуваме земјотрес до 6 степени. Тоа значи дека тој ќе биде најмалку 10 пати посилен од оној во март “, рече Совиќ и додаде дека Загреб ќе биде сериозно оштетен во земјотресот од големина 6.

„Зградите изградени по 1963 година, во кои беа инсталирани некои елементи на сеизмичка конструкција, ќе преживеат“, рече тој.

Тој исто така објасни дека земјотрес во една област не може да произведе земјотрес во друга и дека земјотресот во Загреб веројатно не е реакција на земјотресот во Петриња.

„Може само да поттикне раздор што би се свртел во одреден момент. „Значи, дефектот е веќе во таква состојба што е мал стимул за да започне земјотресот“, посочи тој.

Сеизмологот Совиќ истакнува дека во областите покрај реките Купа и Сава има многу влажна почва и затоа се појавуваат дупки во земјата во округот Сисак-Мославина. Кога ќе се случи земјотрес, песокот се компактира и земјата се распаѓа.

Слични содржини