Северна Македонија стана полноправна членка на Унијата за Медитеранот

од Nikola Popovski

Северна Македонија стана полноправна членка на Унијата за Медитеранот, организација која ги вклучува сите земји-членки на ЕУ, како и медитеранските земји кои не се дел од неа.

Како што соопшти Министерството за надворешни работи на Северна Македонија, таа одлука едногласно ја донеле министрите за надворешни работи на 42 земји членки на Медитеранската унија во рамки на Регионалниот форум на тој мултилатерален проект што се одржува во Барселона.

Министерот за надворешни работи на Северна Македонија, Бујар Османи, во својот говор на церемонијата за прием изрази благодарност за признавањето на реалниот интерес на Северна Македонија за влез во Унијата за Медитеранот, како и за укажаната доверба.

„Нашето учество во Унијата за Медитеранот како платформа за регионална соработка и дијалог ќе ни овозможи, како земја која ги започна преговорите за членство во ЕУ, да се поврземе и поблиску да се интегрираме во европските структури кои го покриваат медитеранскиот басен и соодветно да комуницираме. со земјите од Европската Унија и петнаесетина земји од јужниот и од источниот Медитеран“, рече Османи.

Тој посочи дека Северна Македонија, со својата традиција на меѓуетнички дијалог, кохезија и мирно решавање на билатералните спорови, придонесува за стабилноста на Југоисточна Европа преку промовирање на европските вредности, добрососедски односи, регионална соработка и култура на дијалог.

Како таква, според Османи, со денешното вклучување во работата на оваа организација, Северна Македонија ќе се обиде да придонесе за унапредување на растот, вработувањето, регионалната кохезија и социо-економската интеграција, додавајќи вредност на севкупните односи во евро-медитеранскиот регион.

Слични содржини