Шефицата на ММФ вели дека се грижи за посиромашните земји

од Vladimir Zorba

Генералниот директор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Кристалина Георгиева изјави дека зголемувањето на каматните стапки на американската централна банка (ФЕД) може да биде „ладен туш“ за и онака слабото економско закрепнување на одредени земји.

Во претходното обраќање преку видео врска до виртуелниот настан Davos Agenda, Георгиева предупреди дека зголемувањето на референтната каматна стапка во Соединетите Држави може да има значителни импликации за земјите со повисоки нивоа на долг деноминирани во долари.

Според тоа, таа вели дека е „исклучително важно“ Банката на федерални резерви јасно да ги постави своите политички планови, со цел да се спречат изненадувања. Зголемувањето на основната американска каматна стапка би можело – во некои земји – да ги сервисира долговите деноминирани во поскапиот долг, објави CNBC.

Георгиева додаде дека пораката на ММФ е до земјите со високо ниво на долг во долари „да дејствуваат веднаш“.

– Ако можете да ги продолжите условите за отплата, направете го тоа. Ако имате валутни неусогласености, сега е време да ги решите – рече шефот на ММФ.

Таа рече дека е најзагрижена за земјите со ниски приходи и високи нивоа на таков долг, истакнувајќи дека две третини од тие земји веќе биле или во „неволја со долгот“ или во опасност да западнат во таква ситуација, двојно повеќе отколку во 2015 година. Таа очекува глобалното економско закрепнување да продолжи, но „моментот до одреден степен ќе ослабне“.

Затоа Георгиева предложи позицијата на креаторите на монетарната политика во новата година да биде „политичка флексибилност“.

– Оваа 2022 година е пат полн со пречки – рече Георгиева, споменувајќи ги ризиците во тој контекст, како што се порастот на инфлацијата, пандемијата Ковид-19 и високите нивоа на долг.

ММФ во декември предупреди дека глобалниот долг достигна 226 трилиони долари во 2020 година, што е најголем раст во една година од Втората светска војна.

Слични содржини