Шест часа сон не се доволни за регенерација на телото

од Vladimir Zorba

Експертот за сон, Оливија Ареколо вели дека постои значајна врска помеѓу спиењето и здравјето. Спиењето влијае на сè – од меморијата, преку стресот и емоционалната состојба, до здравјето на кожата и целокупното здравје. А секој што спие само шест часа навечер, предупреди Ареколо, има четири пати поголема веројатност да настине.

„Спиењето е од витално значење. Околу 70 проценти од хормонот за раст се произведува во длабок сон, а тој е одговорен за здравјето на кожата, како и за секоја клетка во телото. Со недоволно време за опоравување, шансите за исцрпување се зголемуваат“, изјави таа за „The Beauty Chef“.

Ареколо објаснува дека нашиот мозок се ослободува од невротоксините додека спиеме, а тие се виновни за губењето на меморијата, па дури и за Алцхајмерова болест.

„Долгорочниот ефект на лишувањето од сон е уште полош. Носи 45 отсто поголем ризик од кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и анксиозни нарушувања“, изјави таа.

Поради оваа причина, таа советува да ја преземете контролата врз вашиот сон. Тој препорачува дополнување со магнезиум, доколку е потребно, за кој е познато дека поттикнува поспаност и релаксација.

Може да помогне и чајот од камилица и отстранувањето на сите извори на сина светлина, како мобилни телефони, телевизори, таблети и компјутери.

„Сината светлина го потиснува мелатонинот и придонесува за потешкотии со спиењето“, додаде таа.

Слични содржини