Шесте најголеми навреди разменети меѓу Трамп и Бајден на првата дебата

од Vladimir Zorba

Првата телевизиска дебата на претседателските кандидати беше наречена најлоша во историјата, додека кандидатите уште се сликаа со своите жени на сцената.

Една од причините е вокабуларот во навредите што ги упатија едни на други, а ова се најлошите.

Лажго

Двајцата кандидати меѓусебно се нарекуваа лажговци и избија обвинувања за невистинити изјави.

Памет

„Не користете го зборот памет пред мене, затоа што беше меѓу најлошите студенти во генерацијата“, му рече Трамп на Бајден, неколку минути откако Бајден му рече на Трамп дека лаже дека бил прв во својата генерација на колеџ, затоа што е точно дека тој бил последниот.

Ќути кловну

Изнервиран што Трамп го прекина, Бајден во еден момент рече: „Дали сакаш да заќутиш, човече?“ Набргу потоа, тој коментираше за тоа како „тешко е да се дојде до збор до овој кловн“, со цел веднаш да се поправи со „извини, покрај оваа личност“. Малку подоцна, тој ја праша публиката „дали некој има идеја што прави овој кловн“, но тогаш тој не се извини.

Ред, закон и расизам

Бајден го обвини Трамп за поделба на земјата наместо за обединување. „Тоа е претседател кој користи сè како свирче за кучиња за да поттикне расизам“, рече Бајден, и му порача на Трамп лично дека е расист.

„Вие не се залагате за спроведување на законот“, одговори Трамп, предизвикувајќи го Бајден да каже „ред и закон“, додавајќи дека ако го стори тоа, тој ќе ги изгуби либералните гласачи.

Кукавица и слабак

На критиките на Бајден за начинот на кој тој се справи со пандемијата, Трамп одговори: „Џо, ти никогаш не можеше да ја завршиш работата што ја направивме. Вие го немате тоа во вашата крв“. Бајден одговори дека е време да излезе од бункерот во кој се криел од короната.

Најлошиот претседател

Трамп го праша Бајден зошто досега не ја спроведуваше економската политика за која се залагаше сега во неговата политичка кариера, а поранешниот потпретседател одговори дека Трамп е „претседателот кој уништи сè“.

„Вие сте најлошиот претседател што некогаш го имала Америка“, заклучи Бајден.

loading...

Слични содржини