Шокантно сведочење на поранешен разузнавач на Тито: СССР им понуди на Хрватите помош во отцепувањето од СФРЈ во замена за воени бази

од Nikola Popovski

Драгиша Ивеља, поранешен оперативец, агент и шпион на службата за безбедност на Југославија, а денес писател, во емисијата„Usijanje dana“ открил непознат детал од историјата на СФРЈ.

– Кога Тито почина, јас бев на задача во Љубљана и ми дадоа два дена пред објавата за смртта да се вратам во Сараево, претпоставувам дека Тито почина тогаш, на 2 мај. Додека Тито беше во болница, имав задача да се пријавам кај мојот шеф, кој беше директно поврзан со Тито. Но, 80-90% од нашата безбедносна служба беше регрутирана од БНД, а италијанската служба беше исто така силна. Кога Тито почина, сите тие се подготвуваа да бидат за отцепување на Хрватска и Словенија, доколку избувнат немири. Сите служби имаа многу материјал за делување доколку се случи тоа, вели Драгиша Ивеља.

– Тито дојде на крилјата на Западот, а по војната луѓето беа задоволни само што нема војна, но тогаш се појавија и други чекори, и нормално е што многу луѓе беа незадоволни од Тито, вели Ивеља.

– Никој не ни даде ништо ако не се погледне сопствениот интерес. Јас сум проруски ориентиран, но за време на Маспок во раните 70-ти, Русите им понудија на Хрватите да им помогнат да се одвојат под услов да добијат воени бази. Но, тоа не помина затоа што Американците му го кажаа тоа на Тито, а потоа водачите на Маспок беа заменети многу брзо, изјавил Ивеља во емисијата „Usijanje dana“.

loading...

Слични содржини