Шолц: Потребна е геополитичка и проширена ЕУ, треба да се исполнат ветувањата кон Западен Балкан

од Vladimir Zorba

Во вторникот во Стразбур, германскиот канцелар Олаф Шолц се изрази цврсто за проширување и создавање геополитичка унија ориентирана кон иднината.

„Европската унија мора да се промени. Потребна ни е геополитичка Европска унија, проширена и реформирана и ориентирана кон иднината“, рече Шолц во својот говор пред претставниците на Европскиот парламент во Стразбур.

Тој рече дека минатата година е донесена важна одлука во обликувањето на геополитичка Европа со доделување кандидатски статус на неколку земји, а со некои од нив се отворени и пристапни преговори.

„Им кажавме на граѓаните на земјите од Западен Балкан, Украина, Молдавија и во перспективата на Грузија: вие ни припаѓате нам, сакаме да станете дел од нашата Европска унија“, рече Шолц.

Тој додаде дека не се работи за алтруизам, туку дека има економски причини за тоа и дека се работи за кредибилитетот на ЕУ.

Посочи дека се работи и за мир во Европа по пресвртницата претставена со рускиот напад врз Украина. Тој рече дека правичната политика на проширување значи исполнување на ветувањата кои пред се им беа дадени на земјите од Западен Балкан на кои пред 20 години им беше ветена европска перспектива.

Успехот на политиката на проширување бара нормализација на односите меѓу Србија и Косово и продолжување на спроведувањето на реформите во земјите кандидати, рече тој.

Германскиот канцелар се залага за мултиполарен поредок во кој Европа ќе биде добро место за живеење, еднакво со другите региони и земји во светот.

Тој вели дека Европа има глобална одговорност и дека нејзината благосостојба не може да се одвои од ситуацијата во остатокот од светот.

Шолц рече дека треба да се зајакне европската одбранбена индустрија, соработката во областа на воздушната одбрана, имплементацијата на Стратешкиот компас, поблиската соработка меѓу ЕУ и НАТО. Шолц се залага и за зајакнување на трансатлантскиот сојуз на партнерска основа.

Слични содржини