Актуелно
Почетна / Глобално / Балкан / Шпански„Ел Мундо“: Владата одзема имот на СПЦ за да го донира на црногорскиот Цезар

Шпански„Ел Мундо“: Владата одзема имот на СПЦ за да го донира на црногорскиот Цезар

Црногорската влада е решена да киднапира во име на својот Цезар сè што смета дека Цезар треба да го поседува – имотот на Српската православна црква во Црна Гора, пишува „Ел мондо“, еден од највлијателните шпански медиуми, потсетувајќи дека СПЦ е единствената канонска црква во Црна Гора и дека сите лица што гласаа за овој закон во корист на криминалниот режим беа протерани од Православието.

Шпанскиот весник предупредува дека законот го „запалил огнот“ на Балканот и дека резултирал со масовна „поплава“ на луѓе во Црна Гора, Србија и православниот свет кои се борат против спорниот Закон.

– На Западен Балкан повторно се запали оган, овој пат во храмовите и манастирите и црквите на сеприсутната српска православна црква, чиј имот во Црна Гора е во опасност да се национализира според новиот Закон за слобода на религијата, одобрен од Собранието на Црна Гора на крајот на декември, напиша Ел мундо, додавајќи дека ова е исто така уште еден чекор во обидот да се „докаже“ дека Црна Гора „не е српска земја“.

Весникот вели дека нема информации колку цркви, манастири и земјиште ќе бидат одземени и нагласува дека третина од населението се чувствуваат како Срби, кои сакаат силни врски со Белград и нивниот народ.

Во меѓувреме, според шпанскиот весник, незадоволството и загриженоста се шират значително во Русија, што им дава поддршка на своите српски сојузници во борбата за светилиштата.

– Кремљ, преку Министерството за надворешни работи, изрази загриженост за Законот за слобода на религија, кој беше опишан како засилен притисок врз СПЦ да го избрка целосно од земјата, се вели во него.

Ел Мундо на крајот потсетува дека Православната црква е еден од најважните столбови на христијанството, заедно со католиците и протестантите и дека денес таканаречената црногорска православна црква не само што не го признала христијанскиот свет, туку дека сигурно нема верници.

loading...