Што ќе се случи на 4-ти март: Капитол ја зајакнува безбедноста поради групи кои веруваат дека Трамп се враќа на власт

од Nikola Popovski

Полицијата на американскиот Капитол ја зајакнува безбедноста во зградата на Конгресот во Вашингтон поради разузнавачките информации дека милитантни групи ќе се соберат утре во Вашингтон, поради раширените шпекулации дека Доналд Трамп ќе се обиде да се врати на власт на 4 март, денот кога првично се одржала инаугурацијата на американскиот претседател.

Полицијата во Капитол соопштила дека има разузнавачки информации дека постои можност „идентификувана милитантна група да подготви заговор за инвазија во Капитол на 4 март“, објави Ројтерс.

„Ние сериозно ја сфативме оваа разузнавачка информација но поради нејзината чувствителност, не можеме да дадеме повеќе детали“, соопштила полицијата во Капитол.

Според изјавата, безбедноста на Конгресот е подобрена со физички пречки и хуманост, а полицијата „соработува со локални, државни и федерални партнери со цел да се спречи каква било закана“.

Претходно, Тимоти Блоџет, шефот за безбедност на Претставничкиот дом, издал безбедносно предупредување во кое се наведува дека, заедно со полицијата во Капитол, внимателно ја следи можноста за протести или демонстрации во врска со она што некои го нарекуваат „вистинскиот ден на инаугурацијата“, објавија CBS News.

„Значењето на овој датум се намали по немирите што се случија во Вашингтон на 6 јануари. Во моментов, немаме индикации дека групите би можеле да патуваат во Вашингтон za да протестираат или да извршат насилство“, реkol Блоџет.

Сепак, како мерка на претпазливост и да се зголеми безбедноста на членовите на Конгресот, полициското присуство во Капитол ќе биде зајакнато.

„Ние сме свесни за загрижувачките информации и разузнавачки информации во врска со 4 март и работиме на тоа заедно со сите безбедносни структури. Врз основа на разузнавањето што го имаме, презедовме чекори за подигнување на безбедноста во текот на неколку дена, вклучително и на 4 март“, реkol шефот на безбедноста во Претставничкиот дом.

Тој додаl дека Националната гарда исто така ќе остане на своите позиции во Вашингтон и Капитол, со цел да помогне во спречување на можни инциденти.

loading...

Слични содржини