Што пишува во резолуцијата за Сребреница донесена од Црна Гора

од Берта Китинска

Вчера 55 пратеници на Парламентот на Црна Гора гласаа за резолуцијата со која се забранува негирање на геноцид во Сребреница, што е двотретинско мнозинство во парламентот

Против беа 19 пратеници, а седум беа воздржани. Овие пратеници се дел од коалицијата предводена од владејачкиот Демократски фронт.Резолуцијата за Сребреница ја предложи Бошњачката партија, со поддршка на група опозициски пратеници.

Според еден од поборниците на Резолуцијата, пратеникот на Бошњачката партија, Ервин Ибрахимовиќ, целта на документот е демократизација на црногорското општество и помирување во регионот, забрана за јавно негирање на геноцидот во Сребреница и пренесување на пораката дека Резолуцијата е не е насочено против кој било народ. Ибрахимовиќ посочи дека, како предлагачи, тие се обиделе да усвојат конструктивни предлози и амандмани.

„Предлогот на оваа резолуција е целта на помирувањето во Црна Гора“, рече Ибрахимовиќ.

Радио Слободна Европа потсетува на својата веб-страница дека Парламентот на Црна Гора потврдува дека бил извршен геноцид во Сребреница во јули 1995 година, во кој беа убиени над 8.000 цивили Бошњаци националност. Со резолуцијата, Парламентот на Црна Гора ги осудува изјавите, постапките и политиките што го негираат или го доведуваат во прашање геноцидот во Сребреница и го прогласија 11 јули за Ден на сеќавање на жртвите на Сребреница.

„Забрането е јавно негирање на постоењето или намалување на геноцидот во Сребреница. Решителноста на државата Црна Гора да спречи геноцид и други сериозни злосторства во иднина е потврдена “, се вели во Резолуцијата.

Резолуцијата изрази сочувство за сите жртви на војните во поранешна Југославија, како и за нивните семејства и „ги повика сите соседни земји да продолжат да даваат правда и долгорочна поддршка на преживеаните“.

Слични содржини