Швајцарија воведува задолжително електронско пријавување за сите патници

од Vladimir Zorba

Од понеделник, сите патници што влегуваат во Швајцарија мора да се регистрираат електронски, без оглед на начинот на кој влегуваат во земјата, според новиот декрет на швајцарската влада, кој има и новина за невакцинираните.

Исто така, планирани се два теста за невакцинирани, се прифаќаат потврди за вакцинација, кои исто така може да се „конвертираат“, односно да се регистрираат во Швајцарија, но само за вакцини против Kовид-19, прифатени од Европската агенција за лекови (ЕМА).

Имено, швајцарската влада издаде нов декрет за влез во земјата, според кој од понеделник, 20 септември, сите оние кои не биле вакцинирани и не го прележале коронавирусот, кога ќе влезат во Швајцарија, ќе треба да покажат негативен тест седум дена по влегувањето, тие ќе треба да бидат повторно тестирани и резултатот од апликацијата да го пријават во кантонот во кој живеат или престојуваат за време на нивниот престој во Швајцарија.

Сите патници, без разлика дали се вакцинирани или не, мора да пополнат електронски формулар за да влезат во Швајцарија, со какви било превозни средства што влегле во земјата.

Министерот за здравство Ален Берче рече дека ќе следуваат казни за оние кои не се придржуваат кон мерките.

Така, казната за немање тест е 200 франци, а доколку некој ја пропушти електронската форма, ќе треба да плати 100 франци.

Исклучоци постојат за патниците во транзит, превоз на стоки и прекугранични работници, како и за оние под 16-годишна возраст.

Исто така, кантоните се задолжени да контролираат дали сте го направиле задолжителниот втор тест. Контролите нема да бидат сеопфатни, туку ќе се направат на случаен примерок.

На границите, Царинската управа и локалната полиција се задолжени за контрола.

Тестирањето пред да влезе во земјата, како и по пристигнувањето во Швајцарија, го плаќа патникот, а тестовите за антиген и ПЦР се признаваат.

Покрај овие обврски, швајцарската влада објави дека лицата вакцинирани во странство или кои се заразиле со коронавирус во странство, можат да добијат швајцарски сертификат за Ковид.

Овој сертификат може да го добијат само оние што се вакцинирани со оние вакцини признати од ЕМА, и на тој начин им се овозможува на туристите да учествуваат во општествениот живот на Швајцарија.

Слични содржини