Си Џинпинг во Хонг Конг: Фактите докажуваат голема сила во „една земја, два системи“

од Nikola Popovski

„Постојано се грижев за Хонг Конг и моето срце е секогаш со моите сонародници од Хонг Конг“, рече денеска кинескиот претседател Си Џинпинг во говорот по пристигнувањето во специјалниот административен регион Хонг Конг, каде што се одбележува 25-годишнината од враќањето под надлежност на Кина.

Си, кој е и претседател на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина и претседател на Централната воена комисија, попладнево пристигна во Хонг Конг со специјален брз воз. Тој ќе присуствува на свечената прослава по повод 25-годишнината од враќањето на Хонг Конг во татковината, како и на инаугурацијата на членовите на шестото свикување на регионалната администрација на Хонг Конг, а ќе го посети и регионот.

Во говорот на станицата Западен Коулун, Си испрати срдечни честитки и добри желби до своите сонародници во Хонг Конг.

„Поминаа пет години од мојот последен престој во Хонг Конг. Во изминатите пет години постојано го следев Хонг Конг, се грижев за него и моето срце чука заедно со срцата на моите сонародници од Хонг Конг“, рече Си.

Тој истакна дека во претходниот период Хонг Конг издржа сурови тестови, еден по друг, и излезе како победник од низата предизвици. Во Хонг Конг, кој минуваше низ буре, како феникс што се издига од пепелта, беше вратена сликата на енергетската виталност, рече Си.

„Фактите покажуваат дека една земја, два системи „имаат силна виталност и можат да обезбедат долгорочен просперитет и стабилност во Хонг Конг и благосостојба на сонародниците од Хонг Конг“, подвлече кинескиот претседател.

„Една земја, два системи“ е добро уредување. Ако непоколебливо инсистираме на тоа, иднината на Хонг Конг ќе биде уште подобра, а Хонг Конг секако ќе даде нов и поголем придонес за подмладување на кинеската нација, заклучи претседателот Си.

Фото: Profimedia

Слични содржини