Си Џинпинг: За иднината на светот да одлучуваат сите земји

од Milan1

Кинескиот претседател Си Џинпинг на Меѓународниот форум во Пекинг рече дека Кина цврсто ќе застане зад основните вредности и основните принципи на мултилатерализмот, ќе се стреми кон меѓусебна корист, ќе бара заеднички јазик додека ги одржува разликите, ќе ја поддржува праведноста и правдата и ќе го промовира развојот преку соработка.

– Мултилатерализмот во суштина се однесува на тоа дека со меѓународните работи управуваат сите страни преку консултации, а за иднината на светот одлучуваат сите земји кои работат заедно. Мораме солидарно да се здружиме и да работиме за вистински мултилатерализам, рече Си.

Според кинеската медиумска група (ЦМГ, Си исто така ја истакнал важноста од одржување на меѓународниот систем со Обединетите нации во неговото јадро, меѓународен поредок заснован на меѓународното право и основните норми на меѓународните односи засновани на целите и принципите на Повелбата на ОН.

Тој рече дека е важно да се промовираат заедничките вредности на човештвото, како што се мирот, развојот, еднаквоста, правдата, демократијата и слободата.

Тој повика на континуирани напори за подобрување на системот на глобално владеење и ја истакна важноста од придржување до општата насока за унапредување на демократијата во меѓународните односи, зголемување на застапеноста и гласот на земјите во развој во меѓународните односи и насочување на системот на глобално владеење кон поголема правда.

Си, исто така, повика на поголема акција за спроведување на планот за глобална соработка.

Тој изрази надеж дека ќе поактивно ќе се учествува во Иницијативата за глобален развој што ја предложи, која има за цел да го забрза спроведувањето на Агендата за одржлив развој 2030 и да изгради глобална развојна заедница со заедничка иднина. ј

Слични содржини