Силен скок на акциите на Волстрит

од Vladimir Zorba

За да ја ограничи инфлацијата, која е на највисоко ниво во последните 40 години, Федералните резерви на САД (ФЕД) ги зголемија клучните каматни стапки за 0,75 процентни поени од март и се очекува да ги зголеми за барем 0,50 процентни поени во следните две сесии.

Како резултат на тоа, инвеститорите не беа особено импресионирани од вчерашниот силен раст на цените на акциите на Волстрит. Dow Jones зајакна 1,3 отсто, S&P 500 скокна за 2 отсто, а Nasdaq индексот 2,8 отсто.

Инвеститорите на најголемата светска берза беа охрабрени од подобрите од очекуваните показатели на најголемата светска економија. Прометот на трговијата на мало се зголеми за 0,9 отсто во април, додека растот на индустриското производство се забрза на 1,1 отсто во истиот месец, од 0,9 отсто еден месец претходно.

Ова ги ублажи стравувањата дека агресивното зголемување на каматните стапки на ФЕД би можело да ја втурне економијата во рецесија бидејќи бруто домашниот производ паѓаше на квартално ниво.

„По некои лоши податоци, новите укажуваат на економски раст на почетокот на вториот квартал, а не на рецесија“, вели Бил Адамс, економист во Comerica Bank.

Слични содржини