Сити претстави паметен шал кој ги следи реакциите на навивачите

од Vladimir Zorba

Манчестер Сити се надева дека на овој начин ќе добие квантифицирани податоци за движењата на нивните навивачи, отчукувањата на срцето и емотивниот одговор на играта.

Во моментов, шалот е дел од ограничената пилот програма за избрана група обожаватели. Според Ројтерс, шалот ќе биде поделен и на некои навивачи на Њујорк Сити ФК, сестринскиот тим на клубот. Од клубот велат дека од следната сезона ќе им биде достапен на навивачите на Манчестер Сити ширум светот.

Connected Scarf има EmotiBit сензор кој на шега е поставен така што всушност се позиционира на вратот на навивачот. Според страницата на производот на Манчестер Сити, тој вклучува PPG сензор, акцелерометар, сензор за температура и сензор за електродермална активност (EDA).

Сите овие се типични сензори што ќе ги најдете во фитнес-тракерот, а сензорот EDA беше еден од додатоците на Fitbit Sense. Работи со мерење на мали промени во потењето на вашата кожа за да се одреди нивото на стрес, што пак може да ви помогне да ја следите вашата емоционална состојба, пишува The Verge.

Додека го читате ова, веројатно имате многу прашања на кои за жал нема да бидат одговорени додека шалот не стане достапен за јавноста… ако некогаш.

Слични содржини