Спасовски од Куманово: За четири години СДСМ ја зголеми минималната плата од 8.500 на 15.000 денари

од Nikola Popovski

Владата предводена од СДСМ направи голем напредок во економијата, социјалната сфера, здравството, образованието, културата, спортот, рече на трибината„Најдоброт за нашата општина“ во Куманово, потпретседателот на СДСМ и министер за внатрешни работи Оливер Спасовски
-Што направивме, со повратот на ДДВ ги враќаме парите назад кај граѓаните. Воведовме ефтина струја, за четири години ја зглемивме минималната плата, од 8500 денари во времето на ВМРО-ДПМНЕ на 15.000 денари денеска во времето на СДСМ, рече Спасовски.

Тој потсети дека е укинато екстерното тестирање и малтретирање на учениците и наставниците.
-Ги зголемивме платите на медицинските сестри и медицинскиот персонал, ако во времето на ВМРО-ДПМНЕ специјалистите лекари имаа 30.000 денари, сега нивните плати се движат од 90 до 100 илјади денари. Ги зголемивме субвенцииите во земјоделието, социјалната помош, рече тој.

Спасовски потенцираше дека денеска е изгласан законот за задолжително пензионирање на граѓаните со 64 години и покрај веќе познатите блокади на опозицијата.
-Ветивме дека поради пандемијата ќе се направи отпис на долговите, Владата го усвои сега останува Собранието да го изгласа и над 150 граѓани ќе добијат отпис на каматите на долговите кон државата и институциите. Ги зголемивме на пензиите, платите во сите сегменти, градинки, образование, одбрана, полиција, рече Спасовски.
Тој посочи дека во времето на ВМРО ДПМНЕ во Куманово биле изградени две тениски игралишта и половина спортска сала.

-Куманово беше на маргините поради односот на власта, но прва во пркосот во прогресот и тоа никој не може да го оспори и земе, први во идеи, борбеност и затоа полагаме многу надежи за развој. Државата му должи на Куманово, но државата се раздолжува за да стане вистински модерен град европски центар, град гордост на државата, рече Спасовски.

Слични содржини