Список на „отровни“ овошје и зеленчук: Имаат најмногу пестициди, ги јадете секој ден

од Берта Китинска

Кога одите на пазар да изберете зеленчук и овошје, голема е веројатноста дека ќе го прашате продавачот „дали е прскано?“. Тој е исто толку веројатно да каже не. Сепак, тоа не е секогаш вистинскиот одговор.

Есента е период од годината кога во маркетите и продавниците можеме да најдеме различни сочни овошја, кои, за жал, најчесто се полни со пестициди.

Според податоците од оваа година, јагодите, спанаќот и кељот се прогласени за најзагадено овошје и зеленчук, пишува „Усатодеј“.

Организацијата „Environmental Working Group“ секоја година објавува списоци со најзагадените и најчистите овошја и зеленчуци, користејќи податоци од Министерството за земјоделство, храна и лекови.

Оваа година, група од Вашингтон откри дека повеќе од 90 отсто од примероците на јагоди, јаболка, цреши, спанаќ, нектарини и грозје биле позитивни на резидуи од два или повеќе пестициди.

12 производи со најмногу пестициди

1. Јагоди
2. Спанаќ
3. Кељ, раштика и сличен зелен листест зеленчук
4. Нектарини
5. Јаболка
6. Грозје
7. Цреши
8. Праски
9. Круши
10. Големи пиперки и лути пиперки
11. Целер
12. Домати

15 производи во кои има најмалку пестициди

1. Авокадо
2. Слатка пченка
3. Ананас
4. Кромид
5. Папаја
6. Сладок грашок
7. Модар патлиџан
8. Аспарагус
9. Брокула
10. Зелка
11. Киви
12. Карфиол
13. Печурки
14. Диња (сорта cucumis melo)
15. Диња (сорта cantalupensis)

Слични содржини